Az üvegkorlátok közül is van egy, mely igazán különleges pontja lesz otthonának üvegkorlát beépítés után: ez pedig nem más, mint az öntartó üvegkorlát.

Üvegkorlát beépítés, az öntartó csodáért

Az öntartó üvegkorlát nem véletlenül nevezheti magát a manapság legdivatosabb üvegkorlát rendszernek. Öntartó tulajdonságát nem más adja, mint a speciális tartószerkezetek és a kapaszkodók hiánya, mely kialakításának köszönhetően megjelenése légies, szinte már-már lebegő hatást kölcsönöz. Habár üvegkorlát beépítés után ezen korlátok instabilnak tűnhetnek, melyek egy érintésre képesek összedőlni, ez természetesen csak a látszat. Tartószerkezetük ugyanis nagy terhelést bír ki, emellett biztonsági üvegből készülnek, melyek még esetleges baleset következtében sem hullanak darabokra.

Az öntartó üvegkorlát beépítés előnye

Az üvegkorlátok habár első ránézésre nem valami stabil anyagból készülnek, mégis rengeteg előnnyel rendelkeznek a fa és fém rokonaikhoz képest. Időtállóság és élettartam tekintetében ugyanis az üveg nem korrodál, kitűnően viseli az időjárási viszontagságokat, és teszi mindezt úgy, hogy még a rozsdamentes acélhoz viszonyítva is nehezebben karcolódik. Biztonság tekintetében is jóval precízebbek, mint társaik, hiszen rengeteg biztonsági követelménynek kell megfelelniük azelőtt, hogy elkezdődhetne a tényleges üvegkorlát beépítés. Az üvegkorlátok tisztíthatósága is jóval könnyebb, hiszen a boltokban kapható tisztítókkal a több hónapos piszok is pár mozdulattal eltávolítható róluk úgy, hogy kinézetük utána teljesen újszerű lesz.

Üvegkorlát beépítés fajtái

Természetesen az öntartó üvegkorlát mellett számos típussal lehet még találkozni, melyek többfajta elv szerint csoportosíthatóak. Funkció szerint megkülönböztetjük a térelválasztó korlátokat, illetőleg az erkély, lépcső és hasonló üvegkorlátokat is. Kialakításuk tekintetében hétfajta üvegkorlát létezik, melyek a következők: oszlopok mögé épített, öntartó, vonalmenti és pontmegfogásos rögzítésű, borításos és rövid oszlopos korlátrögzítésű, illetve az úgynevezett „tartó szerepet” betöltő üvegkorlátok. Hogy az üvegkorlát beépítés mely fajtákkal fog megtörténni, az nem függ mástól, mint a megrendelő igényeitől, az üvegkorlát jövőbeli helyszínétől, illetőleg annak tulajdonságaitól.

Az öntartó üvegkorlát beépítés

Az öntartó üvegkorlátok megjelenésükkel igazi újdonságot jelentenek az építészeti üvegtervezében, hiszen ezen üvegkorlátok tekintetében elmaradnak a korlát oszlopok, és a teherviselés teljes egészében a kétrétegű erőfeszített, vagy edzett, ragasztott biztonsági üvegre hárulnak. Ez a megoldás rengeteg féle kialakítást, takarás mentességes és nagyobb üvegelemek alkalmazását teszi lehetővé, mely üvegkorlát beépítés terén igazi innovációnak és felüdülésnek számít. Ezen üvegkorlátok általában dupla fóliával ragasztott színtelen, vagy anyagában, illetve egyéb módon színezett/díszitett kivitelezésben érhetőek el, mely nagy szabadságot ad kiválasztásukban azoknak, akik igazán egyedi, lenyűgöző látványú üvegkorlátot szeretnének otthonukba.